در خیلی از موارد طبیعت آموزگار خوبی برای انسان هاست. یکی از این الگوبرداری ها که امروزه نقش مهمی را در صنایع نظامی، حمل و نقل های هوایی، زمینی و دریایی دارد رادار ها هستند. عجیب ترین مدل هایی که در صنایع مورد استفاده قرار می گیرد رادار ها و سونار می باشند که الگو گرفته از نحوه پرواز خفاش ها می باشد. در مقاله پیش رو از وب سایت هلدینگ اطلس پیمایش در مورد سونار به عنوان یک ردیاب صوتی پیشرفته توضیحاتی خواهیم داد. اگر تمایل به کسب اطلاعات دقیق در ارتباط با این سیستم پیشرفته دارید می توانید با متخصصان هلدینگ اطلس پیمایش در ارتباط باشید.

تعریف سونار

سونار (Sonar) به معنی فاصله یابی صوتی، دستگاه زیر دریایی که طرز کار آن استفاده از انتشار امواج صوتی می باشد. در طبیعت نیز می توان سیستم سونار را یافت. خفاش ها، نهنگ ها، دلفین ها و گراز ماهیان با صداهای فراصوت خود می توانند صداهای منعکس شده از اشیاء اطراف خود را تشخیص دهند و سپس صدای دریافتی را به شکل تصویر صوتی تفسیر می کنند.

از سال 1882 ژان دنیل کلادون فیزیک دان سوئیسی برای تحقیقات خود از نوعی زنگ زیرآب استفاده کرد تا بتواند صدای زیر آب را اندازه گیری کند. این تحقیقات کلادون کلیدی برای آغاز تحقیقات مخترعین سونار شد. در سال 1906 لوئیس نیکسون سیستم شنود زیردریایی را توسعه داد. از سال 1917 به بعد انگلیسی ها و آمریکایی ها موفق به توسعه سیستم های سونار اکتیو شدند. واژه سونار اولین بار درجنگ جهانی دوم و توسط امریکایی استفاده شد.

تفاوت سونار با رادار در چیست؟

در این بخش به بررسی تفاوت های اصلی می پردازیم. مورد تفاوت سونار با رادار این است. رادار از امواج مغناطیسی برای مشاهده و تشخیص اجسام هوایی یا در ارتفاع کم استفاده می کند. اما سونارها از امواج فراصوت با پسامد بسیار بالا در زیر دریا و قسمت های پست استفاده می کنند.

تفاوت سونار با رادار در چیست؟

کاربرد سونار

از مهم ترین کاربرد های سونار می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • استفاده از آن در کشتی های جنگی برای تشخیص و کشف زیر دریایی ها، شناور های سطحی مین ها،  اژدرها و سایر تحهیزات جنگی در یایی
  •  استفاده از سونار در نقش ماهی یاب برای صید ماهی و یافتن ماهی های گروهی. البته تفاوت هایی با جی پی اس دریایی دارد.
  •  به کارگیری آن برای ناوبری دریایی و آب نگاری برای تهیه نقشه از کف اقیانوس ها و دیگر بسترهای آبی
  • برای باستان شناسی زیر دریا

در مورد انواع سونار باید گفت که به دو نوع فعال و غیر فعال تقسیم می شود. در ادامه در مورد هر دو نوع توضیح خواهیم داد.

مدل های فعال و غیر فعال

همانگونه که قبلا گفته شد این وسیله پیشرفته در دو نوع فعال (ActiveSonar) و غیر فعال (PassivSonar) تقسیم می شود که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

سونار فعال

این سیستم ردیاب صوتی بیشتر برای ماهی یاب ها و سونارهای نظامی استفاده می شود. به این گونه عمل می کند که یک پالس صدا (به نام.پینگ) می فرستد. در ادامه منتظر پژواک آن می ماند. به کمک مدت زمان بین ارسال پالس و دریافت صدا از هدف فاصله تشخیص داده می شود‌‌‌. علاوه بر فاصله به کمک هیدروفونیک های سولار فعال می توان جهت هدف را نیز تشخیص داد. از این رو مدل فعال این سیستم کاربرد های بسیار زیادی را دارد.

مدل غیر فعال

این گونه سونار هیچ گونه سیگنالی ارسال نمی کند. در واقع تنها از گیرنده استفاده می کند. در حقیقت می توان گفت سونار غیرفعال صوت تولید شده توسط اجسام هدف را دریافت می کند. سپس روی آن پردازش انجام می دهد تا آن را شناسایی کند. اصول کار سونار غیرفعال شنیدن صدا ها بدون انتشار صداست. از این سونار ها بیشتر در امور نظامی و علمی استفاده می شود.

سخن آخر

در این مقاله از وب سایت هلدینگ اطلس پیمایش ما یکی از پیشرفته ترین رادار های جهان یعنی سونار را بررسی کردیم. این وسیله کاربرد های بسیار زیادی دارد و می تواند در کنار ردیاب ها قدرت زیادی به همراه داشته باشد. این وسیله دارای دو مدل فعال و غیر فعال می باشد که ما به بررسی آن ها نیز پرداخته ایم. اگر تمایل به کسب اطلاعات دقیق در ارتباط با انواع ردیاب ها مانند جی پی اس دریایی یا محصولات شرکت گارمین دارید می توانید با متخصصان هلدینگ اطلس پیمایش در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید